Alternatief zoeken voor affakkelen in de haven

Heel wat Beverenaars waren de voorbije weken zeer bezorgd over het affakkelen in de haven. Een technisch defect zou aan de oorsprong hiervan liggen. Maar de bezorgdheid over het affakkelen bestaat al veel langer. In het Gemeentelijk Klimaatactieplan Beveren van 2016 dat onderschreven werd door het gemeentebestuur staat als één van de ideeën: “De vlam van de Fina doven. Oplossing zoeken voor energieverlies door affakkelen”

Ditmaal ging het weliswaar om een fakkel van Total, maar de problematiek is dezelfde. Naast de lichthinder, maken veel inwoners zich zorgen over de luchtkwaliteit. Uiteraard wordt bij het affakkelen een massa broeikasgassen en fijnstof de lucht in geblazen. En dat heeft een impact op de gezondheid van de Beverenaar, want het fijnstof stopt niet aan de gemeentegrens. Maar bovendien wordt er veel energie verspild, vindt sp.a gemeenteraadslid Issam Benali.

De reactie van de Beverse burgemeester in de pers vond raadslid Benali teleurstellend: “Het aantal incidenten is fors gedaald maar af en toe kan er natuurlijk nog altijd iets fout lopen zoals vandaag. Een havengebied brengt economische welvaart met zich mee maar we moeten er ook de nadelen bijnemen.” (HLN 10/01/2019) Volgens raadslid Benali is deze situatie echter niet onoverkomelijk. Hij vraagt het gemeentebestuur om de piste te verkennen waarbij de restgassen omgezet worden in energie in plaats van ze af te fakkelen. Het bedrijf Holland Renewable Energy Technologies, gevestigd in de Rotterdamse haven, verkoopt bijvoorbeeld een systeem dat restgassen op een veilige en milieuvriendelijke manier omzet in energie.

Raadslid Benali vroeg de burgemeester om zijn nieuwe zitje in het Havenbestuur te benutten om de problematiek van het affakkelen ter sprake te brengen. Of om op zijn minst contact op te nemen met Total om mogelijke pistes te verkennen. Burgemeester Van De Vijver bleek echter niet zinnens om het probleem aan te pakken. Volgens hem is het technisch niet mogelijk om het affakkelen te vermijden. Nochtans zijn wereldwijd bedrijven, waaronder Total zelf, bezig met projecten om deze gassen om te zetten in elektriciteit, LNG of zelfs waterstof. Raadslid Benali vindt dat de burgemeester zijn verantwoordelijkheid niet opneemt en het Gemeentelijk Klimaatactieplan Beveren van 2016, dat hij zelf ondertekend heeft, tekort doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s